Kaksi kokemusta kiinalaisista junista takana. Idan pikajuna kuljettaa melkein mihin haluat, ja aina loytyy myos paljon paljon matkaseuraa. Kiinalaiset matkustavat raiteita pitkin todella paljon. Kiinalaisen junan matkustusluokkia on kolme. Soft sleeper, joka tarkoittaa suljettua neljan hengen hyttia pehmeilla sangyilla, ilmastoinnilla ja muilla mukavuuksilla. Hard sleeper taas on kuuden hengen avomakuuhytti ilman ovea, sangyt eivat kuitenkaan ole kovin kovia, vaikka nimi niin mainitseekin ja pehmeat tyynyt seka peitot kuuluvat varustukseen, kuten soft sleeperissakin. Kolmas luokka on hard seat. Penkit eivat  ole sen kovempia kuin suomen junissa, mutta muuten matkustus voi olla varsinkin pitkilla matkoilla hieman kovaa hermoille. Kiinalaiset eivat ole maailman siisteimpia, eivatka maailman hiljaisimpia.

Ensimmainen junakokemus oli valilta Peking - Xi'an,12 tuntia. Fiksuina valitsimme hard sleeperit ja kyseessa olikin yojuna. Kamppiksisksi saimme nelja kiinalaista miesta. Aluksi kiinalaiset puhuivat kiinaa ja me juttelimme keskenamme kunnes yksi miehista uskaltautui kysymaan mista pain olemme kotoisin. Tama olikin ainoa joka osasi edes vahasen englantia, muut eivat puhuneet sanaakaan. Sitakin innokkaammin nama muut kaskivat englantia hieman taitavaa kysella meilta kaikenlaista. Keskustelu jatkuikin pitkalle yohon valilla pitkaankin sanoja haeskellen ja meidan ihkauutta Pekingista hankittua englanti-kiina sanakirjaa selaillen.

Toinen junamatka oli vahan pitempi Xi'an - Yichang. Itse matka maantieteellisesti ei ollut sen pitempi, mutta koska juna pysahteli ja kierteli, matka-aika oli 14 tuntia. Urhealla mielella ajattelimme ostaa hard seat- eli istumapaikat, olihan kyseessa paivajuna. No olipa sekin kokemus. Noustuamme junaan, tajusimme miksi kaikilla oli niin kiire, puolellakaan ihmisista ei ollut numeroituja paikkoja vaan ihmiset istuivat minne ehtivat. No, meilla onneksi oli, tosin eri puolilla vaunua, mutta Marko onnistui vaihtamaan lippunsa vieruskaverini kanssa niin etta lopulta saimme vierekkaiset paikat. Kun juna lahti liikkeelle kaytavat ja eteiset olivat taynna ihmisia pussukoineen ja nyssykoineen. (Huom. taynna kiinassa on eri kasite kuin suomessa). Ja ihmiset soivat, kaikilla oli jos jonkinmoisia evaita mukana. Ja kaikki roskat, kanankoivista nuudelikeiton loppuun ja banaaninkuorista lounasboxeihin heitettiin tietenkin, mihinkas muualle kuin lattialle. Selvittiin kuitenkin loppuun asti kunnialla, ensi kerralla taas tajuamme valita sleeperin..